Ingen Återvändo

Ingen återvändo

Ingen återvändo, 2001

Denna är romanen jag debuterade med. Händelsen utspelar sig i Hongkong i mitten på 60-talet. Ett gäng killar (5) och tjejer (2) ska ge sig ut på en kanotfärd. De ska egentligen vara fler och dessutom ha ett par lärare med sig. Men lärarna blir sjuka och utflykten ska ställas in. Men gänget är på väg att sjösätta kanoterna och de trotsar ordern om att återvända til skolan. De ger sig ut eftersom friheten lockar mer än det straff de kommer at få när de så småningom återvänder till skolan. De ska vara borta en vecka.

Men redan första dagen uppstår det spänningen inom gruppen, framförallt mellan två av killarna, huvudpersonen Nick och hans antagonist Steven Knight. Fast än så länge är känslan av friheten, Hongkongs skärgård och det klara vattnet starkare än konflikterna. Men killarna har gott om marajuana och öl med sig, och redan på den andra kvällen, då alla röka och super, spårar allt ut.

Boken är mycket dramatiskt, och emellanåt rätt otäck. Den visar också hur svårt det är att stå för det man känner när ens vänner trycker på och vill att man ska göra annat än det man känner är rätt.

Grupptryck? Ja, absolut. Men också om att bli anklagad för något som man inte ha gjort, när ord står mot ord och det inte finns stöd att få någonstans

Några tanker om Ingen Återvändo


Jag debuterade med boken Ingen återvändo. Min tanke, när jag satte igång, var helst enkelt att skriva en berättelse som skulle fånga läsaren. Jag ville skapa en miljö där en grupp tonåringen blev helt utan vuxnas tillsyn, där tillgången till droger och alkohol var givet och där känslan av “frihet” var det allenarådande.

Jag ville se vad som skulle kunna hända.

Under skrivandets gång kom jag på hur lätt det var/är som tonåring att böja sig för grupptrycket och mot bättre vetande ge sig in på saker som man sedan ångrar.

Var och en har sin inre röst. Lyssna man till den så vet man hur man bör handla, även om man inte kan förutse konsekvenserna. Dilemmet för huvudpersonen Nick i IÅ är att han hör rösten men väljer, gång på gång, att låta sig övertalas av i första hand vännen Andy, men även av gruppen. Med de ödesdigra konsekvenser som medföljer och över vilket han har ingen kontroll